Back to top

Artistes confinadxs: Margarita Novikova i Alfredo Zarazaga Jurado

Benvolgudes Amigues i amics del Drap-Art,

Aquesta setmana, volem destacar dos finalistes més de la nostra Convocatòria d’Artistes Confinadxs i compartir el seu treball amb vosaltres.

 

Margarita Novikova és una artista audiovisual que viu a Montenegro.

Ens explica una mica sobre ella mateixa: “La meva primera pràctica artística va ser la realització de cinema experimental, als anys 80. Molt més tard, em vaig adonar que era una vídeo-artista, vaig participar en una expedició científica durant un mes al Pacífic. En lloc d’escriure sobre allò, vaig fer una pel·lícula amb la que vaig obtenir el primer premi i em va convertir en una vídeo-artista guardonada. Produeixo instal·lacions d’àudio i vídeo, performances participatives, històries orals interactives amb projectes de participació social on sovint composo paisatges sonors imaginaris mitjançant mostres pregravades de narració de veus i sorolls humans. El confinament em va ensenyar a reduir el consum i començar a fer mosaics. Reuneixo trossos de rajoles ceràmiques abocades al mar a Montenegro i creo amb elles. Els mosaics són el nucli de la meva sèrie de fotografies digitals Sea Tileworks.”

Al seu vídeo es mostra el procés de recollida i revisió de les rajoles per crear un mandala, que versarà sobre el canvi d’hàbits del consum humà.

El segon artista d’aquesta setmana es diu Alfredo Zarazaga Jurado. Ell parla de la seva obra: “Quan entro en contacte amb una peça, diguem-ne descartada, ja sigui ferralla, fusta o qualsevol altre material, comença una mena de diàleg amb la peça. Proposa la seva naturalesa, la seva forma, el seu color, la seva textura, parla de la seva història, pel que va ser construïda o dissenyada, també mostra les marques del pas del temps. Per la meva part aporto pensaments, criteris, conceptes. A continuació, es genera un diàleg creatiu, i és quan apareix una peça única i perfecta en si. És llavors quan em acomiado i accepto que tenia una història amb mi.” Continua dient “Reconstrucció: és el moment en què tots hem de contribuir a reconstruir, reconstruir a partir d’allò que hem après, reconstruir a partir dels nostres errors, reconstruir per a tota la humanitat en comú, reconstruir sent conscients que pertanyem a un TOT, reconstruir per reconèixer els nostres vincles amb la natura, reconstruint una humanitat igualitària, reconstruint-nos des de les profunditats de cadascú i aportant així tot el millor que podem tenir, en definitiva, reconstruint entre totxs i per a totxs.” Els materials que va utilitzar per a l’obra d’art que podeu veure a continuació són una planxa de ferro, fusta d’un oliver i acer inoxidable.

Esperem que gaudiu!

I no us oblideu de seguir les nostres plataformes de xarxes socials per veure més d’aquests artistes sostenibles!

Gràcies.