Back to top
Image Alt

SITGES RECICLART

Descripció

Sitges ReciclArt és un esdeveniment dedicat a la sensibilització mediambiental des de la perspectiva de l’art, esta organitzat per Drap-Art i l’Ajuntament de Sitges, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona. L’objectiu és visibilitzar el treball d’artistes que desenvolupen conceptes com ecologia i canvi climàtic en les  seves obres, donant lloc a una reflexió sobre el paper de l’art en la transformació social cap a un món més  sostenible mediambiental, social i econòmicament. A través dels ulls dels artistes evidència la gran quantitat  de residus que es generen amb els hàbits de consum actuals i engresca a la gent a consumir més  responsablement i d’utilitzar la seva creativitat per aconseguir-lo. Proposa un una sortida creativa i artística  pels materials que són rebutjats cada dia, utilitzant-los com a recurs, fomentant el reciclatge creatiu i un  consum més responsable.  

El seu interès artístic radica en oferir una plataforma de visibilització pel sector neixent d’artistes ambientals. Promou l’intercanvi entre artistes de destacada trajectòria en aquest àmbit amb artistes emergents,  contribuint a la seva professionalització i al foment d’una nova economia cultural i verda. Apropa l’art ecològic al gran públic i a les noves generacions, a través dels tallers i altres activitats  complementàries.  

El Sitges ReciclArt neix el 2016 de la mà de l’associació SAGA de galeries d’art de Sitges, que volia dedicar l’Art Weekend d’aquest any a l’art del reciclatge i convidà a Drap-Art a participar, per treballar els  continguts de l’esdeveniment, que es va anomenar Sitges ReciclArt. Drap-Art al seu torn convida a altres entitats a formar part  del projecte: el Posidònia Green Festival, El Centre d’estudis del mar i l’Ajuntament de Sitges, regidoria de  cultura.

Es crea una comissió organitzativa formada per representants de totes les entitats  implicades i se celebra al Centre Cultural Miramar amb una exposició col·lectiva, tallers de reciclatge creatiu,  conferències, cinema, espectacles, performances i una fira d’art, disseny i artesania reciclada.  El 2017 Saga decideix continuar amb l’Art Weekend amb un altre tema, però no amb el ReciclArt. En el seu lloc entra a formar part del projecte artAmore Sitges.

Les edicions del 2018 i 2019 també se celebren al Centre Cultural Miramar amb exposició, tallers i  intervencions artístiques comunitàries.  

El 2020, el Sitges ReciclArt arriba a la seva quinta edició i, degut al COVID 19, canvia de dates, a novembre-desembre, d’ubicació, a Can Falç de Mar, i a un format reduït, només d’exposició. El 2021, es repeteix en les mateixes dates, lloc i format.

El 2022, el Departament de Cultura de l’Ajuntament de Sitges i Drap-Art decideixen que en la seva setena edició el Sitges ReciclArt tornarà al format de festival de primavera-estiu, ara com una Biennal que es prepararà amb temps i que tindrà el seu tret de sortida al maig-juny de 2023.

Edicions anteriors

Altres projectes