Skip to main content
Drap Art · Festival · Upcycling · Art Sostenible

Mes: julio 2020

Artistes confinadxs: Margarita Novikova i Alfredo Zarazaga Jurado

Benvolgudes Amigues i amics del Drap-Art,

Aquesta setmana, volem destacar dos finalistes més de la nostra Convocatòria d’Artistes Confinadxs i compartir el seu treball amb vosaltres.

Margarita Novikova és una artista audiovisual que viu a Montenegro.

Ens explica una mica sobre ella mateixa: “La meva primera pràctica artística va ser la realització de cinema experimental, als anys 80. Molt més tard, em vaig adonar que era una vídeo-artista, vaig participar en una expedició científica durant un mes al Pacífic. En lloc d’escriure sobre allò, vaig fer una pel·lícula amb la que vaig obtenir el primer premi i em va convertir en una vídeo-artista guardonada. Produeixo instal·lacions d’àudio i vídeo, performances participatives, històries orals interactives amb projectes de participació social on sovint composo paisatges sonors imaginaris mitjançant mostres pregravades de narració de veus i sorolls humans. El confinament em va ensenyar a reduir el consum i començar a fer mosaics. Reuneixo trossos de rajoles ceràmiques abocades al mar a Montenegro i creo amb elles. Els mosaics són el nucli de la meva sèrie de fotografies digitals Sea Tileworks.”

Al seu vídeo es mostra el procés de recollida i revisió de les rajoles per crear un mandala, que versarà sobre el canvi d’hàbits del consum humà.

El segon artista d’aquesta setmana es diu Alfredo Zarazaga Jurado. Ell parla de la seva obra: “Quan entro en contacte amb una peça, diguem-ne descartada, ja sigui ferralla, fusta o qualsevol altre material, comença una mena de diàleg amb la peça. Proposa la seva naturalesa, la seva forma, el seu color, la seva textura, parla de la seva història, pel que va ser construïda o dissenyada, també mostra les marques del pas del temps. Per la meva part aporto pensaments, criteris, conceptes. A continuació, es genera un diàleg creatiu, i és quan apareix una peça única i perfecta en si. És llavors quan em acomiado i accepto que tenia una història amb mi.” Continua dient “Reconstrucció: és el moment en què tots hem de contribuir a reconstruir, reconstruir a partir d’allò que hem après, reconstruir a partir dels nostres errors, reconstruir per a tota la humanitat en comú, reconstruir sent conscients que pertanyem a un TOT, reconstruir per reconèixer els nostres vincles amb la natura, reconstruint una humanitat igualitària, reconstruint-nos des de les profunditats de cadascú i aportant així tot el millor que podem tenir, en definitiva, reconstruint entre totxs i per a totxs.” Els materials que va utilitzar per a l’obra d’art que podeu veure a continuació són una planxa de ferro, fusta d’un oliver i acer inoxidable.

Esperem que gaudiu!

I no us oblideu de seguir les nostres plataformes de xarxes socials per veure més d’aquests artistes sostenibles!

Gràcies.

Artistes confinadxs : Manuel Fernández & Jordi Torrent Escala

Benvolgudes amigues i amics del Drap-Art,

Aquesta setmana, volem destacar dos finalistes més de la nostra Convocatòria per artistes confinadxs i compartir la seva obra amb vosaltres.

Rodrigo Manuel Fernández Hermosa és un artista de Hernandarias, Paraguai. Escultor i artesà, fa més de 10 anys va començar a dedicar-se a fer escultures artístiques inspirades en arbres fets amb materials reciclats. Utilitza principalment tècniques de trenat de filferro i làmines de plàstic d’envasos en desús, pneumàtics, plaques electròniques, objectes metàl·lics i altres materials que es poden reciclar com a base per les seves escultures. És promotor de la Fira Art del Reciclatge a la seva ciutat, que inclou esdeveniments expositius per promoure i motivar, utilitzant el tema de la consciència ambiental a través de l’art. A més, és fundador i propietari de la empresa comercial Kodama Arte Eco & Cultura. El seu eslògan és “l’Esperit de la cura del medi ambient a través de l’art”.

El segon artista de la setmana és Jordi Torrent Escala, escriptor i artista plàstic. Ha participat a les maratons de Drap Art del 1996 al 1998 i als projectes de col·laboració de l’associació amb Festiventu (Calvi, França), Festambiente (Maremma, Itàlia), Drap-Art Jerusalem, els tallers de la Festa de Santa María a Formentera, entre d’altes, a més de realitzar exposicions i instal·lacions monogràfiques personals. Del 2008 al 2010 va dirigir el Festival Posidonia d’Art i Sostenibilitat de Formentera.

Sol treballar a partir de textos que il·lustra amb obres creats amb objectes trobats i altres materials amb ànima.

Al vídeo que ha realitzat per la Convocatòria d’artistes confinadxs, respon a les tres preguntes proposades: si pensa que seguirem vivint com abans del virus, després del confinament, quina podria ser la nostra contribució al món després del COVID19, i què vol per al nostre futur ”.

Esperem que us agradi!

I no us oblideu de seguir les nostres plataformes de xarxes socials per obtenir més informació d’aquests artistes sostenibles!

Gràcies.

Convocatòria Drap-Art’20

Drap-Art’20
Festival Internacional d’Art Sostenible de Catalunya
Del 20 de novembre al 27 de desembre 2020

Presentació de projectes del 28 de juliol al 28 de setembre 2020

Contribueix amb la teva obra a reflexionar i cridar l’atenció sobre l’actual situació precupant de pandèmia, de crisi climàtica, de contaminació dels mars i oceans, del drama de la immigració clandestina a les fronteres marítimes i arreu, els efectes desastrosos dels plàstics d’un sol ús, la necessitat de reduir la generació de residus, fomentar la reutilització de recursos i proposar solucions per a construir un món més sostenible, socialment més igualitari i just per a les pròximes generacions.

Pots presentar 1 o diversos projectes en les següents modalitats:
• Intervencions en l’espai públic i art urbà
• Instal·lacions i obres de gran format
• Collage i assemblage
• Fotografia
• Tallers
• Performances i art en directe
• Espectacles
• Concerts
• Conferències

Envia’ns el teu Projecte de l’28 de juliol a el 28 de setembre de 2020 omplint aquest formulari

https://forms.gle/o2BftKnWVWc8zjSM6

Amb la següent informació:
• Biografia concisa (500 caràcters màxim)
• Declaració d’intencions (perquè fas el que fas)
• En el cas de les primeres 4 modalitats: Títol, mides, any de creació, tècnica i materials utilitzats en cada obra, preu de venda al públic i valor a assegurar, descripció de l’obra, 1 o més fotos de l’obra o les obres presentades (150 dpi), i 4 o més fotos de referència d’altres obres.
• En el cas de performances, espectacles, concerts: descripció de l’activitat, incloent durada, necessitats tècniques i un vídeo de l’obra completa o un trailer de l’obra.
• Per a conferències: una sinopsi de la presentació proposada, necessitats (projector, ordinador portàtil, traductor)

El 10 d’octubre rebreu un email amb els projectes seleccionats per aquesta edició.

Artistes confinadxs : Ollivier Jacq & Adriana Cerecero

Aquesta setmana, volem destacar dos dels finalistes de la nostra convocatòria d’artistes confinats i compartir el seu treball amb vosaltres.

Ollivier Jacq és bretó, va arribar a Espanya fa 25 anys i està establert a Sitges. Li encanta fer llargs passejos per les platges i les cales de la Costa del Garraf. D’aquí ve la seva inspiració. Durant aquestes caminades per la costa, recull fustes a la deriva, metalls oxidats, parts de xarxes de pescadors i altres deixalles de la mar. Durant el confinament va començar a transformar tot el que havia recollit, en peces úniques amb inspiració nàutica. Balenes, fars, vaixells o pobles de pescadors neixen en funció de la forma de les peces de fusta. Així va néixer el projecte RESEACLA, el nom del qual ve de la combinació de RECICLA en català, i SEA en anglès. Dos temes als quals Ollivier dóna molta importància: el reciclatge i la protecció de la mar. El resultat es pot veure en les 5 imatges que publiquem aquí.


L’altre artista de la setmana és Adriana Cerecero, una artista mexicana-espanyola. El seu vídeo Confinament al terrat dóna veu als seus pensaments: “Noranta-cinc dies de caminada diària al terrat de casa meva m’han donat per observar les esquerdes exposades que amenacen amb noves filtracions en el meu sostre, al recórrer diàriament aquestes línies tacades de vermell cremat, la meva ment les va transformant fins a trobar un nou sentit. Jugant a seguir-les, desxifro en totes elles un límit que em fa estremir; pensar que nosaltres, éssers de la terra, estem experimentant una cosa similar a les esquerdes que deixen filtrar el mal, al no veure encara la fi d’aquesta pandèmia”.

Nou Canal de YouTube :: Recordatori convocatòria

Estimades amigues i amics de Drap-Art,

Us volem presentar el nostre nou canal de YouTube amb més de 50 vídeos ja publicats, des dels primers reportatges de 1996 i 1997 fins als últims del 2019.

També volem comunicar-vos que ampliem la nostra Convocatòria per a artistes confinades al proper dilluns 22 de juny i us recomanem veure el vídeo que publiquem aquí perquè creem que pot servir com a font d’inspiració per a aquells de vosaltres que encara desitgeu presentar un projecte. Recordeu, el vostre treball i les vostres reflexions haurien de ser el resultat d’aquest mes de confinament!

Drap-Art sempre ha promogut artistes que no només utilitzen materials descartats en les seves obres, sinó que també tenen una filosofia de vida que és més simple, menys consumista, més en sintonia amb el seu entorn i la naturalesa. No són activistes ambientals, però la seva forma de vida i de treballar és més sostenible. Quan comencen una obra, no parteixen tant d’idees preconcebudes sinó que escolten els objectes als quals volen donar una segona vida. Potser aquest és un dels punts clau per a aconseguir una nova normalitat que sigui més sostenible social, econòmica i ambientalment: escoltar a l’objecte, a la naturalesa, a l’altrx.

Us recomanem també els documentals Stromboli i Giravolt del 1996, el reportatge de Canal + del 1997, i el del Medi Ambient del 2006, però aneu navegant, hi ha molt per veure!

Esperem que gaudiu dels vídeos i no oblideu de subscriure-us al nostre nou canal per a seguir les nostres últimes actualitzacions i de donar-nos un like si us agrada el nostre contingut.

Gràcies

Finalistes de la convocatòria d’artistes confinats

Estimades amigues i amics de Drap-Art,
Esperem trobar-vos segurs i amb salut a vosaltres i a les vostres famílies !
En primer lloc, volem agrair a totes les artistes per les excel·lents obres d’art, accions i vídeos que van enviar per a la “Convocatòria d’artistes confinades” en les últimes setmanes. Ens disculpem per la demora en anunciar els resultats, però ha estat molt difícil triar als nostres 14 artistes finalistes. Volem informar-vos que tots els que vau presentar un projecte ja esteu registrats a la nostra base de dades de per a futures col·laboracions o esdeveniments de Drap-Art , i que sereu membres de Drap-Art durant un any sense haver de pagar la quota de soci. També ens complau triar algunes obres d’art addicionals per a la botiga online, si voleu, també d’artistes que no han estat seleccionats.
Els noms que apareixen a continuació són els artistes que hem triat i que creiem que han reflectit millor els últims mesos de confinament, els problemes socials i ambientals actuals i el món en què ens trobem després de COVID-19. Felicitats!
Noni Font
John French
HA Schult
Veronica Moragas
Miquel Oller Canet
Gisella Lopez
Alfredo Zarazaga
Rodrigo Manuel Fernandez
Margarita Novikova
Olliver
Jordi Torrent
Rafael Arroyo
Alicia Giraldez
Adriana Cerecero
Els artistes els noms dels quals estan escrits dalt tindran l’oportunitat de tenir les seves peces a la venda a la nostra botiga en línia; apareixeran a la pàgina d’inici del nostre lloc web i estaran visibles en totes les nostres plataformes de xarxes socials.
Consulteu el nostre primer artista a la pàgina principal de Drap-Art.
El mantindrem informat sobre qualsevol altra informació i no dubteu a contactar-nos per qualsevol pregunta.
Gràcies
Foto: © Futurs Incerts – Veronica Moragas