Oberta la convocatòria d’artistes per Drap-Art’24 – Fins el 26 de juliol
“La guerra, com els dinosaures, ha de desaparèixer”
Orson Wells posa aquesta frase en boca del protagonista de la pel·lícula Things to come (en català, Vida Futura), de 1935. En aquesta pel·lícula s’aborda la necessitat de les societats civilitzades de garantir la pau i de trobar l’equilibri entre tecnologia i naturalesa.
En el moment actual de proliferació de conflictes bèl·lics i, fins i tot, davant l’amenaça d’una guerra mundial, Drap-Art es fa ressò d’aquesta afirmació: el nostre planeta només pot ser sostenible si en lloc del conflicte, es promou la pau i l’amor, i si la tecnologia i la ciència es posen al servei de l’ésser humà i de la naturalesa, per al seu desenvolupament i regeneració.
“Ens acostem al nostre 30 aniversari i volem reflexionar sobre l’evolució de l’activisme en l’àmbit de l’art i la sostenibilitat en aquestes gairebé tres dècades d’història del festival. No hi ha sostenibilitat sense pau. Necessitem un retorn als valors humanistes per a aconseguir la veritable sostenibilitat en tots els aspectes”, assegura Tanja Grass, directora del festival i de l’associació Drap-Art des dels seus inicis.
Aquesta nova edició de Drap-Art Al Gòtic ! Festival Internacional d’Art Sostenible de Catalunya, se celebrarà del 21 de novembre al 21 de desembre de 2024. L’exposició d’artistes seleccionats per la convocatòria pública es farà a Mucha Fibra Escola Taller, al carrer d’en Copons 3. Actualment la convocatòria ja està oberta, i els/les artistes estan convidats a presentar els seus projectes fins al 26 de juliol. El jurat estarà format per Joan Abelló, Betty Bigas, Josep Anton Carulla, Margarita Farran i Tanja Grass.
Durant un mes, el Festival programa en el cèntric barri Gòtic de Barcelona una ruta d’exposicions amb 60 artistes (convidats i seleccionats per convocatòria pública, així com una selecció d’artistes de les illes Balears) amb més de 100 obres d’art, en galeries i edificis singulars de la ciutat (Test Gallery, Base Elements Urban Art Gallery, l’espai de la plataforma del Borsí, etc.) amb l’objectiu de reivindicar la sostenibilitat a través de l’art, recuperant objectes oblidats o en desús per a donar-los una segona vida.
Acompanyant les exposicions, Drap-Art organitza nombroses activitats en l’espai públic entorn de la sostenibilitat en tots els seus àmbits: artístic, social i ambiental. Un dels plats forts seran els concerts inaugurals de la plaça del Rei, el dissabte 23 de novembre i el Mercat de Reciclatge Artístic i Consum Sostenible tots els dissabtes en la plaça Reial. L’objectiu és crear una ruta sostenible completa i immersiva, en la qual el públic pugui gaudir de les exposicions i ser part del festival de manera participativa.
Drap-Art ja porta tres anys col·laborant amb el projecte del Tercer Paradís del pioner de l’art ambiental i principal representant de l’Arte Povera, Michelangelo Pistoletto i la seva organització Cittadellarte – Fondazione Pistoletto, que celebra el Rebirth Day a tot el món, el 21 de desembre, amb el solstici d’hivern. Enguany, Drap-Art ho vol commemorar amb una multitudinària “Manifestació-Processó-Desfilada lúdic-festiva per la Pau Universal i l’Apoderament Humà”, amb la participació de reconeguts artistes internacionals com Eddy Ekete (https://eddyeketeblog.wordpress.com), Little Shilpa (http://www.littleshilpa.com, i nacionals, com Marcel·lí Antúnez Roca (https://www.marceliantunez.com), que acabarà en la Plaça Catalunya de Barcelona amb la creació col·lectiva d’un cor gegant realitzat pels nens i nenes de les escoles de Ciutat Vella, sota la supervisió de l’artista d’acció HA Schult (https://www.haschult.de), un altre gran pioner de l’art ambiental.